Bekämpningsbehov
Svartpricksjukan som huvudsakligen sprids via regnstänk har hållits tillbaka av de senaste nederbördsfattiga veckorna. De flesta områden fick dock regn i början av stråskjutningen vilket gör att smittan lätt sprids i en mer skurbetonad vädersituation. Ett riktmärke för bekämpning är minst 4 dagar nederbörd eller 30 mm nederbörd från stadie 32. Det kan alltså skilja stort i bekämpningsbehov beroende på hur skurarna faller men vi skall komma ihåg att även om grödan ser grön och frisk ut nu så är det fortfarande 5 - 6 veckor kvar som vi vill hålla den grön innan den börjar mogna av. Bekämpning skall göras förebyggande för bäst effekt och utifrån den väderprognos som råder just nu med regnskurbetonat väder på många hålla nästa vecka kommer bekämpningströsklarna snart att uppnås.
Just nu hittas gulrost i känsliga sorter, i dessa fall är det inget att tveka på utan behandla så fort tillfälle ges då angreppen kan utvecklas snabbt. Med lite svalare (runt 20oC) och fuktigare väder nästa vecka trivs gulrosten som bäst medan temperaturer över 25oC håller tillbaka utvecklingen. Finns det aktiv gulrost i fältet rekommenderar vi att ligga i det högre dosintervallet.
Vetets bladfläcksjuka (DTR) är en växtföljdssjukdom och uppträder oftast i fält med vete efter vete och förloppet är ofta snabbt, vid 20-25oC kan tiden från smitta till första symptom vara bara 2-3 dagar. Detta gör att man måste vara uppmärksam på symtom i riskfält och behandla ganska omgående.
|