BlueN
Biostimulanter är inte en homogen grupp av produkter utan en mångfald av ämnen och mikroorganismer som kan ha olika effekter beroende på gröda, jordmån, klimat och användning. Detta gör det svårt att generalisera och standardisera effekten hos biostimulanter och att jämföra dem med andra insatser, såsom bekämpningsmedel eller gödselmedel. Vi måste ställa oss frågan för varje produkt vad är det för något, vad kan den göra och i vilka situationer kan den förbättra potentialen i gröda.
Vi på Corteva™ Agriscience har som mål att vi ska ha kunskap och vetande om våra biostimulanter och därmed kunna ge vägledning i var, när och hur de skall användas för bästa resultat.
Under 2023 hade vi ett storskaligt försök i höstvete utlagt i ett fält med ett jämnt bestånd men med heterogena markegenskaper. Upplägget syftade till att kunna se effekterna av BlueN™ under olika tillväxtbetingelser. Det resulterade i 360 st. rutor uppdelat i fem områden med olika tillväxtpotential, se bild. Denna typ av storskaliga försök görs för att efterlikna verkligheten bättre och se när våra produkter gör skillnad.
Utifrån materialet kan vi se att vi fick bäst effekt av BlueN i de tillväxtområden som vi kallade medium och bra (utifrån potential för fältet i fråga framtagen med nDVI kartor, jordart, vattentillgång mm), mindre effekt i de sämsta områdena samt i de allra bästa. Lite som vi tänker när vi gör tilldelningsfiler för tilläggsgödsling. I detta försök fick vi signifikanta skördeökningar upp till 1180 kg/ha. Tar vi ett medeltal på skördeökningen i de tre av fem områden där vi såg bäst resultat av BlueN fick vi en signifikant skördeökning på 320 kg/ha. Vår slutsats utifrån detta är att BlueN har bäst effekt på jordar med hög skördepotential, låg kvävemineralisering och i grödor med lång växtsäsong.
- BlueN gav signifikanta skördeökningar mellan 380 - 1180 kg/ha.
- Bäst effekt på jordar med hög skördepotential
- På jordar med låg kvävemineralisering
- Bäst effekt i grödor med lång växtsäsong
|