Vitblära i fokus – aktuella försöksresultat från Gotland med Corteva™ Agriscience
Vitblära (Silene latifolia) är ett rotogräs som förekommer i delar av Europa och som framför allt blivit ett besvärligt ogräs på Gotland, men förekommer också i andra delar av Sverige som Öland men också på fastlandet.
Arten trivs främst på mulljordar och kalkrika,väldränerade jordar med mycket solinstrålning och kan uppträda som både ett-, två- eller flerårig med blomningstid i maj-september. Arten gynnas av varmt väder och är mycket torktålig. Vitbläran har en stor fröproduktion, varje frökapsel kan innehålla 300 frö som kan överleva i jorden flera år. Plantorna består av både han- och honblommor och pollineringen sker med hjälp av exempelvis insekter eller via vind. Spridningen kan ske både via frö och rotdelar vilket gör vitblära till ett svårhanterat ogräs. Dess frö behöver ingen groningsvila utan förutsatt att temperaturen ligger på minst 10°C kan de gro direkt. Erfarenheter visar även att fröna från vitbläran kan överleva under ensilering och i stallgödsel. För att begränsa spridning och bekämpa vitblära krävs förebyggande åtgärder.
- Jordbearbetning som kan torka ut befintliga rötter
- Varierad växtföljd, viktigt med konkurrenskraftiga grödor. Gärna vall om möjlighet finns.
- Rengöring av maskiner, hindra fröspridning
- Handplocka enstaka plantor, om förekomst i nya fält
Vad gäller en direkt bekämpning av vitblära krävs ofta en delad ogräsbekämpning, tidpunkten är även viktig då plantorna inte får vara för stora vid tillfället.
|