Uppdaterade riktlinjer för användning av Zorvec i potatis
Optimalt ska Zorvec appliceras i första halvan av bladmögelprogrammet när tillväxten i potatisplantan är som störst men numera med en strikt alternering i stället för blockanvändning. Zorvec kan genom sin translaminära och systemiska rörelse i behandlade plantor resulterar i ett mera enhetligt skydd och hjälper även till att skydda ej fullt utvecklade blad samt även nytillväxt.
Bladmögelbehandlingen som efterföljer Zorvec skall vara i ett intervall anpassat till bladmögeltrycket. Vid lågt tryck kan vi hålla ett intervall på 10 dagar. Är bladmögeltrycket normal till högt skall intervallet vara 7 dagar. I situationer med mycket högt bladmögeltryck, rekommenderar vi addering av kurativt medel som cymoxanil eller propamocarb i tankblandning med Zorvec + blandningspartner.
Vi rekommenderar stark att Zorvec utgör max 20% av totala antalet bladmögelbehandlingar och samtidigt max 3st Zorvecbehandlingar per säsong. Vilket i praktiken innebär att det är möjligt att köra 2st Zorvecbehandlingar vid totalt 10st bladmögelbehandlingar / säsong och 3st Zorvecbehandlingar vid 15st bladmögelbehandlingar / säsong.
I utsädespotatis rekommenderar vi addering av kurativt medel som cymoxanil eller propamocarb i tankblandning med Zorvec + blandningspartner i utsädesodlingar.
En stor fördel med Zorvec är att produkten är regnfast redan efter 20 minuter vilket ger en större flexibilitet för odlaren och mindre beroende av väderförhållanden.
Zorvec kommer inte att säljas som en ren aktiv substans utan den skall alltid blandas med en blandningspartner, t.ex. Amisulbrom (Leimay), Fluazinam (Shirlan) eller Propamocarb (Proxanil, Sporax).
|